Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Γεωτρήσεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ανακοίνωσε η Τουρκία


Γεωτρήσεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ανακοίνωσε η Τουρκία


Έρευνες για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο από την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου ανακοίνωσε από την κατεχόμενη Κερύνεια ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλτίζ. Η γεώτρηση θα γίνει στη στεριά και αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο ή τρεις μήνες. Για «παρανομία επί της παρανομίας» μιλά ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Μιλώντας στην ειδική σύνοδο για την ενέργεια, την οποία οργάνωσε το Ανώτατο Ίδρυμα Βιομηχανικών Περιφερειών (OSBUK), ο Γιλτίζ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου.
«Δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσουμε απάντηση στη δική μας θαλάσσια περιοχή για τις εξελίξεις οι οποίες είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο» είπε -σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», εννοώντας ότι η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει να αναζητεί πετρέλαιο στα ανοιχτά της Κύπρου ως απάντηση στη γεώτρηση της Noble Energy.
Σύμφωνα με τον Γιλτίζ, οι έρευνες στην Αμμόχωστο θα γίνουν στα 3.000 μέτρα και σε πρώτο στάδιο θα ανοίξει μία γεώτρηση. Εντός τριών μηνών θα έχουν τα αποτελέσματα για το αν υπάρχει πετρέλαιο ή όχι. Στην περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, η Τουρκία θα πάρει το 55% της παραγωγής και τακατεχόμενα το 45%.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλουδήλωσε ότι, αν τελικά βρεθεί πετρέλαιο στην Αμμόχωστο, θα ενισχυθεί η θέση της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. [www.tanea.gr]

Το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...