Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Οι συγκρούσεις στη Συρία λαμβάνουν νέα μορφή



Αντρέι Ιλιάσενκο, ειδικά για τη Russia Beyond the Headlines

Η κρίση στη Συρία εισέρχεται σε νέα φάση. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ), η κύρια δύναμη της ένοπλης αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική δράση θα αποκτήσει χαρακτηριστικά αντάρτικου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια παραδοχή ότι δεν μπορεί να νικήσει το 
καθεστώς του Άσαντ. Παράλληλα όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγκρούσεις θα μειωθούν.

«Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά καθεστωτικών δυνάμεων μέχρι να τις εξαντλήσει, χρησιμοποιώντας την τακτική του αντάρτικου», δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη στην Washington Post ο εκπρόσωπος του ΕΣΣ, Μαλίκ Κουρντί. «Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο ΕΣΣ διατηρεί κάπου τον έλεγχο, αλλά δεν μπορούμε και να πούμε ότι ο στρατός του καθεστώτος έχει τον πλήρη έλεγχο σε κάποια περιοχή. Αυτό θα συνεχιστεί όσο ο ΕΣΣ δεν παραλαμβάνει βαρύ οπλισμό, και όσο δεν πραγματοποιείται μια μαζικότερη λιποταξία στις κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε ο Κουρντί.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το καθεστώς του Άσαντ θα μπορέσει να καταστείλει πλήρως την αντίσταση της ένοπλης αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η τελευταία δεν θα λάβει προς το παρόν βαρέα όπλα. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να στηρίξει πιο ενεργά τη συριακή αντιπολίτευση και η υποστήριξη αυτή θα περιλαμβάνει την προμήθεια σε μέσα επικοινωνίας και την ανταλλαγή πληροφοριών, όπως αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ επικαλούμενα αμερικανικές πηγές. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει γίνει λόγος για εφοδιασμό των αντικαθεστωτικών με όπλα.

Όμως, ακόμα κι αν η εσωτερική διένεξη στη Συρία εισέλθει σε χρόνια φάση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα διακοπεί η πολιτική πίεση και η αντίστοιχη  από τα ΜΜΕ, για τον τερματισμό της. Σε κάθε περίπτωση, η έντονη επικαιροποίηση των θεμάτων που σχετίζονται με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, επιβεβαιώνει μάλλον το αντίθετο.

Τι πραγματικά συμβαίνει μα τα χημικά όπλα;
Ενα νέο ζήτημα, αυτό των χημικών όπλων, σηματοδοτεί μια νέα εξέλιξη
 των γεγονότων στη Συρία. Πηγή: AFP/East News 
Τις τελευταίες μέρες αυξάνεται όλο και περισσότερο η ανησυχία του Ισραήλ ότι τα χημικά όπλα που διαθέτει η Συρία μπορούν καταλήξουν σε ισλαμιστές, και συγκεκριμένα στη Χεζμπολά. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι «Fox news» εξέφρασε την ανησυχία του ότι μετά την πτώση του συριακού καθεστώτος στη χώρα θα επικρατήσει χάος και υπό αυτές τις συνθήκες τα χημικά όπλα μπορεί να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών. «Φυσικά και δεν θέλουμε να τεθούμε σε κίνδυνο σε περίπτωση που τα χημικά όπλα καταλήξουν στα χέρια της Χεζμπολά ή άλλων τρομοκρατικών ομάδων», τόνισε χαρακτηριστικά. Με τη σειρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η χώρα του εξετάζει την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης εάν προκύψει κίνδυνος τα χημικά όπλα να καταλήξουν σε τρομοκράτες.

Είναι γεγονός πάντως ότι ο εκπρόσωπος τύπου των ΗΠΑ, Τζέι Κάρνι, ήταν καθησυχαστικός σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους: «Πιστεύουμε ότι τα χημικά όπλα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Συρίας. Είμαστε όμως ιδιαίτερα ανήσυχοι για το ποια θα είναι η τύχη των όπλων αυτών σε περίπτωση κλιμάκωσης της βίας στη χώρα και αύξησης των επιθέσεων του καθεστώτος εναντίον του ίδιου του λαού του».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες τόνισε: «Για μας, το κρίσιμο σημείο θα είναι αν δούμε ότι οι Σύροι παραδίδουν χημικά ή βιολογικά όπλα στη Χεζμπολά. Από τη δική μας πλευρά, αυτό αποτελεί ένα πραγματικό casus belli (αιτία πολέμου)».
Για μας, το κρίσιμο σημείο θα είναι αν δούμε ότι οι Σύροι παραδίδουν χημικά
 ή 
βιολογικά όπλα στη Χεζμπολά. Από τη δική μας πλευρά,
 αυτό αποτελεί ένα πραγματικό 
casus belli (αιτία πολέμου)».

Ύστερα από δύο πολέμους, η Συρία εξακολουθεί να βρίσκεται απλά σε κατάσταση «τεχνικής» ανακωχής με το Ισραήλ, ενώ στην παρούσα φάση είναι υποχρεωμένη να αποσύρει από τα υψώματα του Γκολάν το μεγαλύτερο τμήμα από τα στρατεύματά της προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό της χώρας. Εικάζεται πως οι δηλώσεις της ισραηλινής ηγεσίας ελήφθησαν σοβαρά υπόψη, ώστε ο επίσημος εκπρόσωπος της Δαμασκού έσπευσε να αναφερθεί στην πιθανότητα χρήσης του χημικού οπλοστασίου ως απάντηση σε εξωτερική επίθεση.

Η αντίδραση των ΗΠΑ και των δυτικών χωρών ήταν τόσο θυελλώδης, ώστε η δήλωση αυτή μέσα σε 24 ώρες δαιμονοποιήθηκε. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της ασφάλειας του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο πεδίο του ενδιαφέροντος από πλευράς ΜΜΕ. Επιπλέον, στις συνθήκες «επισημοποίησης» της μετάβασης σε εμφύλιοπόλεμο, αυτό λαμβάνει νέα διάσταση. Για παράδειγμα, ως πιθανό μέσο καταστολής των ένοπλων αντικαθεστωτικών.

Είναι προφανές ότι η Δαμασκός διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ΕΣΣ. Το γεγονός ότι ο Άσαντ εδώ και ενάμιση χρόνο αντιστέκεται στα χτυπήματα, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη. Αντίθετα, η χρήση χημικών όπλων κατά των εξεγερθέντων είναι ένας σίγουρος τρόπος να καταρρεύσει το συριακό καθεστώς, το οποίο θα εγκαταλείψουν στην περίπτωση αυτή οι λιγοστοί σύμμαχοί του, ενώ την ίδια στιγμή οι ανυποχώρητοι αντίπαλοι του, θα στραφούν εναντίον του με μεγαλύτερο μένος.

Ο στρατιωτικός αναλυτής από τη Μόσχα, Βαλεντίν Γιούρτσενκο, τον οποίο επικαλείται το Interfax, θεωρεί πολύ μικρή την πιθανότητα χρήσης χημικών όπλων κατά της ένοπλης αντιπολίτευσης, διότι «ένα τέτοιο βήμα θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε εξωτερική στρατιωτική επέμβαση». Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, «οι σύριοι  στρατιωτικοί μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με τους αμερικανούς συναδέλφους τους για θέματα που άπτονται της ασφάλειας αυτών των χώρων φύλαξης, κάτι που θα προσφέρει περισσότερη ηρεμία και στους μεν και στους δε». Ο ειδικός υπενθύμισε ακόμη ότι οι Αμερικανοί από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν υπολογίσει πως σε περίπτωση «αλλαγής φρουράς» θα απαιτηθεί ένας ολόκληρος στρατός 75 χιλιάδων αντρών για τη φύλαξη των αποθεμάτων χημικών όπλων που διαθέτει η Συρία.

Ο φόβος της προβοκάτσιας

Ένα άλλο ζήτημα που υφίσταται, είναι αν το οπλοστάσιο θα αποτελέσει στόχο των εξτρεμιστών.

Φαίνεται ότι η Συρία αποθηκεύει ξεχωριστά τα στοιχεία των όπλων αυτών, δήλωσε ανώνυμα ρώσος ειδικός στον τομέα της μη εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής. Μια επίθεση των εξτρεμιστών στις αποθήκες  δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση πως αυτόματα θα λάβουν και τα όπλα. Δεν αποκλείεται όμως μια τέτοια ενέργεια να πραγματοποιηθεί για προβοκατόρικους σκοπούς.

Η ίδια πηγή εκφράζει την άποψη ότι «η επικαιροποίηση του θέματος του συριακού χημικού οπλοστασίου μπορεί να σημαίνει και τη χρησιμοποίησή του ως αφορμή για στρατιωτική επέμβαση». Όπως αναφέρει: «Τα χημικά όπλα διεγείρουν τα αισθήματα της κοινής γνώμης. Στις τρέχουσες συνθήκες του εμφυλίου πολέμου, δεν αποκλείεται να τεθεί η πρόταση να περάσει  η φύλαξη των χημικών όπλων  υπό τον έλεγχο διεθνών δυνάμεων, ακόμη και με εντολή του ΟΗΕ. Είναι γεγονός όμως ότι χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας είναι αδύνατο να δοθεί η άδεια από τον ΟΗΕ. Χωρίς ανάλογη εντολή, η δια της βίας απόκτηση του ελέγχου του χημικού οπλοστασίου της Συρίας θα αποτελέσει το πρελούδιο για ευρύτατη αποσταθεροποίηση στην Εγγύς Ανατολή».


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...